In 10 stappen naar je eigen Zen Oase

ZenRust, ruimte en relaxen hebben we allemaal nodig van tijd tot tijd. Dit bevordert in grote mate de levensvreugde en voel je je helemaal Zen. Maar hoe raak je bij dat fijne plekje in jezelf. Waar stilte heerst en je je helemaal Zen voelt? Hierbij wil ik je wat tips meegeven. Neem even diep adem en sta dan stil bij de volgende 10 stappen die je leiden naar je eigen ZenOase.

VOEL JE ZEN IN 10 STAPPEN
  1. Het doen en denken van meerdere dingen tegelijk zorgt voor onrust. Wil je rust vinden, beperk je dan tot 1 actie en 1 gedachte tegelijk.
  2. Snelle handelingen zorgen ervoor dat je verkrampt en vergeet adem te halen. Wanneer je merkt dat je dit aan het doen bent, adem dan even diep in, tel tot 10 en verlaag je tempo. Langzaam en aandachtig is de sleutel tot je eigen ZenOase.
  3. Soms heb je even geen zin en neig je naar het afraffelen van je eigen werkzaamheden. Maar hiermee doe je jezelf eigenlijk te kort. Probeer hetgeen waar je mee bezig bent zoveel mogelijk af te ronden. Dat geeft de meeste voldoening.
  4. Van de vele dingen op je lijstje zijn er maar een paar dingen die er echt toe doen als je erover nadenkt. Probeer zoveel mogelijk te schrappen wat je aan anderen over kunt laten, of waar je op het moment nou eenmaal weinig aan kunt doen. Met schrappen creëer je meer ruimte en dat lucht op!
  5. Adem, adem, adem. Voel hoe de levensenergie in je stroomt en alle spanningen weer mee naar buiten neemt. Door hierbij stil te staan creëer je meer ruimte tussen de dingen die je doet.
  6. Rituelen geven je een mogelijkheid om goede eigenschappen in je dag te brengen, die de plaats innemen van slechte eigenschappen. Een rustig ritueel vlak nadat je wakker wordt is een goede manier om je dag te beginnen. Een rustig avond ritueel geeft je de gelegenheid om een goede nachtrust voor te bereiden.
  7. Smile! Ook al valt er niets te lachen. Met een glimlach belast je minder spieren in je gezicht dan met een norse uitdrukking. Ook is bewezen dat een glimlach aanstekelijk werkt. Glimlach jij, dan glimlacht een ander ook en je krijgt er nog een goed gevoel van ook!
  8. Koken en schoonmaken pfffft we hebben er niet altijd zin in. Zelfs de meest doorgewinterde kok komt wel eens inspiratie tekort voor het avondeten. Maar juist omdat het routinematige handelingen betreft, is het een uitgelezen kans om dit op een ontspannen manier te doen. Concentreer je daarom zoveel mogelijk op je bezigheden en vind je rust in het moment.
  9. Denk ook eens aan een ander, dat haalt de focus af van jezelf. Blijf niet piekeren over je eigen situatie, maar kijk wat je voor iemand in je omgeving kunt doen. Natuurlijk is dit makkelijker voor iemand waar je veel van houdt. Maar probeer eens een onbaatzuchtige daad voor een vreemde. De reactie zal je verbazen.
  10. Leef simpel. Door je eigen verwachtingen van het leven ben je al snel geneigd om je leven heel ingewikkeld in te richten, om aan die verwachtingen te voldoen. Neem zaken die je al een tijdje dwars zitten eens kritisch onder de loep en probeer ze te vereenvoudigen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring hiermee. En misschien heb je ook wel wat tips die je wilt delen. Reageren kan onderaan het artikel.

Veel Zen-spiratie voor jou!

Take care, Javelyn

2 gedachten over “In 10 stappen naar je eigen Zen Oase”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *